top of page

ריאיון עם יזם פסיכדלי

"יותר קל לשכנע פסיכיאטרים להיכנס לתחום הפסיכדלי מאשר לשכנע רופא כאב לרשום קנאביס רפואי"


מחקר וכתיבה: יעל עמית

עריכה: ד''ר מעין הראל


הכירו את PsyRx, סטארטאפ ישראלי שהוקם ב-2019 ושואף לשפר את תרופת הדגל של בריאות הנפש. מגזין בריינסטורם ישב לשיחה עם איתי הכט, המנכ"ל ואחד המייסדים של החברה שמכניסה פטריות חדשות לתחום שכמעט קפא על שמריו.



פריחת המחקר ושינוי דעת הקהל בנוגע לשימוש בפסיכדליים מכשירים את הקרקע להכנסת חומרים שכיום עדיין חוסים תחת פקודת הסמים המסוכנים, לשימוש בתחום בריאות הנפש. בזמן שבקהילה המדעית והפסיכדלית עוקבים בדריכות אחר המחקרים החדשים ושינויי החקיקה, יש מי שכבר מכין את הקרקע (ואת מה שצומח עליה) ליום שבו פסיכדליים יהיו חלק בלתי נפרד ממערך בריאות הנפש.

כאן נכנס לתמונה PsyRx, סטארטאפ ישראלי שבשנים האחרונות עמל לפתח טכנולוגיה לגידול ומיצוי פסילוסיבין ואיבוגאין, שני חומרים פסיכואקטיביים טבעיים. פיתוח הטכנולוגיה הוא רק צעד בדרך להגשמת החזון המרכזי של החברה: שיפור התרופות הקיימות נגד דכאון על-ידי שילובן עם חומר פסיכואקטיבי פסיכדלי.


איתי הכט, המנכ"ל ואחד השותפים המייסדים של PsyRx, מספר למגזין בריינסטורם על הבשורה שהחברה שלו מקווה להביא לעולם: "אנחנו רוצים לשפר את התרופות ממשפחת ה-SSRI (מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין) על-ידי הורדת תופעות הלוואי. יש הרבה רעש לגבי השאלה האם תרופות נגד דכאון עובדות או לא. קשה להתכחש לזה שחלקן עובדות, אבל להרבה מהן יש תופעות לוואי. הלוגיקה היא להוסיף מולקולה פסיכואקטיבית במינון נמוך ולהוריד או לצמצם את התופעות הלא רצויות".


מדוע ללכת על שיפור משהו קיים ולא יצירת תרופה חדשה, עם הפוטנציאל הגדול שיש לחומרים הפסיכואקטיביים שאתם מתעסקים איתם?

"המודל של תרופת קומבינציה מאפשר מסלול קצת יותר מהיר ב-FDA (מינהל התרופות והמזון האמריקאי). שני החומרים כבר מוכרים ל-FDA מבחינת בטיחות ועכשיו צריך לבדוק את האינטרקציה ביניהם. זה מסלול שמאפשר הקלות בזמן וכסף. עלות של דבר כזה היא עשרות מיליונים ולא מאות מיליונים כמו בייצור תרופה חדשה לגמרי. אלה סכומים שסטארט-אפ יכול לעמוד בהם. סיבה נוספת שבגללה בחרנו ללכת במסלול של הקומבינציה הוא היכולת לרשום פטנט על השילוב הזה. חברה שאין לה פטנט - אין לה הצדקה לחיות, אין לה איך להגן על הייחודיות שלה".


האינטרקציה בין ה-SSRI לחומר הפסיכואקטיבי מוכרת בעולם המדעי?

"אנחנו עדיין לא מכירים את האינטרקציה הזו. קיבלנו סוג של אישור ממשרד הבריאות להתחיל פה בישראל בדיקה של הקומבינציה של איבוגאין ו-SSRI. בשלב הראשון התבקשנו להדגים את הבטיחות של הקומבינציה על חיות קטנות - חולדות או עכברים. אחרי הדגמת בטיחות, נוכל להתחיל מחקרים פרה-קליניים בבני אדם. בהקשר הזה, מחקר שפורסם לאחרונה בשווייץ הראה תוצאות חיוביות יותר של שיפור בדכאון בקבוצה שטופלה ב-SSRI ובפסילוסיבין בהשוואה לקבוצת הפסילוסיבין בלבד".


פסילוסיבין, החומר הפעיל בפטריות בעלות אותו שם, כבר מוכר יחסית בקרב הקהילה המדעית. זהו חומר הלוצינוגני שמעורר שינויים בתפיסה החושית ובתפיסת העצמי ונמצא יעיל בהפחתת דכאון, חרדה, OCD ו-PTSD. איבוגאין פחות מוכר אך לא פחות מרתק. הוא מופק מצמח האיבוגה (Tabernanthe iboga), שגדל באפריקה, והיה חלק מטקסי התבגרות בשבטים אפריקניים. מגזין Time העניק לו את ההגדרה הפרדוקסלית "הפסיכדלי המבטיח ביותר נגד התמכרויות", בזכות יכולתו למחוק את ההתמכרות בסמים דוגמת הרואין וקוקאין. שימוש יחיד יכול להשפיע לחודשים ושנים, כפי שיעיד הנגמל המפורסם ביותר שנעזר באיבוגאין - בנו של נשיא ארצות-הברית ג'ו ביידן, שהתמודד שנים עם התמכרות לאלכוהול וקוקאין. למרות שאיבוגאין יכול גם לזמן טריפ שאורך כמעט שלושה ימים, השימוש בו בתרופת הקומבינציה צפוי להיות במינון נמוך מאוד, שלא יאפשר שינוי תודעתי ותפיסתי או חוויה רוחנית.